Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Eet exoten op

Logo http://verhalen.canvas.be/eet-exoten-op

De lijst van invasieve exoten in België wordt langer. Steeds vaker treffen we in ons landschap nieuwe uitheemse dier-, planten- en insectensoorten aan. En dat heeft zo zijn gevolgen voor onze natuurlijke biotopen én voor de mens zelf.

In enkele gevallen vormen invasieve soorten ook een gevaar voor de mens. Zo deed de drager van Dengue, de besmettelijke tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het dodelijke denguevirus, intussen zijn intrede in de Limburgse gemeente Zutendaal en Namen. Maar in enkele gevallen kunnen exoten zelfs een delicatesse vormen: gemarineerde halsbandparkiet, Japanse duizendknoopcrumble, of wat dacht je van gewokte wolhandkrab?

Hoe komen deze indringers in Vlaanderen terecht? En wat kunnen we doen om zowel onszelf als onze natuurlijke biotopen te beschermen? Geert Heyneman, Diederik Strubbe en Bram D’hondt bieden je hun kijk op de problematiek.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina

Kook de halsbandparkiet halfgaar met dille en azijn.

Koof af met prei en koriander, en voeg ten slotte ingekookte rode wijn toe om het vlees op kleur te brengen.

Maal in een vijzel peper, koriander, komijn, laserwortel, munt en wijnruit, meng het geheel met wat azijn, voeg een dadel toe en wat bouillon.

Kook dit goedje en bind het tot een mooie gladde saus. Begiet het gaargekookte halsbandparkietje ermee.

Ga naar de eerste pagina

Verdoof de krabben door ze tien minuten in de vriezer te leggen. Maak ze schoon door hun schilden te ‘wippen’ en de kieuwen te verwijderen.

Lepel de zachte inhoud uit het schild en houd even apart. Kraak de schaarpoten van de krabben en snijd de rompen nu doormidden.

Snijd de gember in kleine reepjes net als alle uitjes en de knoflook. Doe olie in de wok, laat roken, en bak het groentemengsel een paar minuten onder goed omschudden, voeg halverwege een paar scheuten mirin toe.

Haal het mengsel uit de wok en giet hier nog wat olie in. Roerbak nu de krabdelen een paar minuten aan iedere kant, zodat ze mooi oranje worden.

Doe het mengsel er terug op, zet het vuur lager en laat de krabben nu afgedekt nog een paar minuten garen.

Voeg op het laatst nog wat mirin, de inhoud van de schilden, wat vissaus en sojasaus toe en meng goed. Serveer meteen uit.

Ga naar de eerste pagina

Neem een doos diepvriesframbozen. Ontdooi de inhoud.

Was en kuis grondig de Japanse duizendknoop.

Verwijder de bladeren en toppen. Snijd deze in twee stukken en meng met twee zakjes vanillesuiker en de ontdooide frambozen.

De Japanse duizendknoop frambozen crumble bestaat uit 200 g suiker, 200 g roomboter, 200 g meel en een beetje zout. Boter fijnknijpen en mengen met suiker en meel tot je losse korrels deeg krijgt.

Die strooi je over het frambozen-duizendknoop-suiker mengsel. Het geheel plaats je 35 minuten in de oven op 200 graden.

Ga naar de eerste pagina

Ontdek hier het artikel "Zijn invasieve soorten goed voor onze natuur?" van Dirk Draulans 

Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan
Vegen om verder te gaan