Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Generatie B

Logo http://verhalen.canvas.be/generatie-b

Generatie B

0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
Op zeker dag is de economische rating van België verlaagd van AA+ tot B. Een ongeziene crisis breekt uit.

Dat is het uitgangspunt van Generatie B, een comedy over het conflict tussen de jongeren die deze nieuwe crisis op hun schouders torsen en de babyboomers die niet van plan zijn om hun luxueuze comfort op te geven. Een revolutie is nakend…
Ga naar de eerste pagina

Het verhaal

Generatie B volgt zes jongeren die proberen te overleven in het "apocalyptische" Brussel.

Jonas
staat aan de vooravond van zijn dertigste verjaardag. Ooit volgde hij zijn vriendin Brulletje naar de hoofdstad, maar intussen is hun relatie voorbij en is hij zijn job kwijt. Wanhopig probeert Jonas zijn leven weer op de rails te krijgen.

Zo belandt hij in een semilegaal Molenbeeks callcenter, gerund door de krachtdadige Ibrahim. Hij vindt ook een nieuwe slaapplek: de zetel van een veel te krap appartement, dat wordt bewoond door Lisa, een sensuele wrapster, en Sebastiaan, de gestoorde goeroe van de Generation Liberation Army.
 
Brulletje is intussen verwikkeld in een lang en fout castingproces. Haar tegenspeler Arend, een beroemd acteur, ontwikkelt een obsessie voor Jonas.

Met de komst van de mysterieuze hackster Lilith worden de acties van de Generation Liberation Army driester. De door de groep geviseerde babyboomers ondernemen op hun beurt wraakacties, en de chaos is compleet.Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
"Ik kwam af en toe op de set piepen, en dan was ik altijd heel erg opgewonden. 'Woehoe! Dit gebeurt echt!' Ik vind dat nog altijd hallucinant: je verzint iets en wat later gaat daar een crew van veertig mensen mee aan de slag. Tot 3 uur ‘s nachts doen die hun uiterste best om jouw moppen zo goed mogelijk te brengen. Daarom moet je ook goede moppen hebben, vind ik."

Joost Vandecasteele in Culture Club Magazine
Ga naar de eerste pagina

"Ik zie veel reeksen die een beeld schetsen van een Vlaanderen dat al geweest is. Ik wou iets maken over nu, over de stad vandaag. En Joost is een heel actuele schrijver. We hadden met Generatie B zelfs het gevoel meer sciencefiction te maken."

Pieter Van Hees in
De Morgen
Ga naar de eerste pagina

Cast & crew

De hoofdrollen worden vertolkt door Jeroen Van der Ven (Jonas), Ella-June Henrard (Lisa), Efrat Galai (Lilith), Eva Binon (Brulletje), Jeroen Perceval (Sebastiaan), Mungu Cornelis (Arend) en Zouzou Ben Chikha (Ibrahim).

Het scenario is geschreven door Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, die ook instaat voor de regie.

Ga naar de eerste pagina
In de gastrollen duiken onder meer Katelijne Damen (links), Damiaan De Schrijver (rechts), Peter Van den Eede, Josse De Pauw, Viviane De MuynckMourade Zeguendi, Bert Haelvoet, Joris Van den Brande, Maaike Neuville, Chiel van Berkel, Günther Lesage, Anemone Valcke en Sara De Bosschere op.

Generatie B is een productie van De Mensen in coproductie met Gardner and Domm voor Canvas.
Ga naar de eerste pagina
Jeroen Van der Ven is acteur en auteur. Hij was onder meer te zien in Steigeisen (theater), Vermist en Coppers, en speelt ook mee in De premier van Erik Van Looy en het tweede seizoen van Salamander.

In Generatie B speelt hij Jonas, 29 jaar en nooit helemaal onafhankelijk geweest. Pas wanneer hij alles verliest wordt hij gedwongen om met horten en stoten volwassen te worden.
Ga naar de eerste pagina
Eva Binon was op televisie onder meer al te zien in Loslopend Wild, De Zonen van Van As, Professor T., en Patrouille Linkeroever.

Haar personage Brulletje is al enkele jaren afgestudeerd als theateractrice, maar nooit echt doorgebroken. Om beter te worden in haar vak breekt Brulletje met het verleden. Dus ook met Jonas, haar jarenlange lief.
Ga naar de eerste pagina
Ella-June Henrard debuteerde in Bo van regisseur Hans Herbots. Ze was ook te zien in de films Noordzee Texas en Boy 7, en in de series Ella, De Vijfhoek en Galaxy Park.

Ze kruipt in de huid van Lisa, een kinderpresentatrice voorbij haar houdbaarheidsdatum. Ondanks haar stoer en ongenaakbaar uiterlijk heeft Lisa een onwrikbaar geloof in ware liefde.
Ga naar de eerste pagina
Mungu Cornelis is een Vlaamse acteur, regisseur en cabaretier van Rwandese afkomst. Hij speelde onder meer mee in de komische reeks Super8.

Mungu vertolkt Arend, een diva van een acteur, omringd door jaknikkers en bewonderaars. Brulletjes afwijzing is een nieuw fenomeen voor hem en daarom wil hij Jonas bestuderen.
Ga naar de eerste pagina
Jeroen Perceval is acteur, toneel- en filmschrijver, regisseur en rapper. Hij schreef mee het scenario voor D’ardennen en speelde een hoofdrol in de film. Verder was hij onder meer te zien in Rundskop, Code 37 en Duts.

Zijn personage Sebastiaan is een bijzonder charismatische maar ontspoorde man. Als goeroe van de Generation Liberation Army gebruikt hij zijn woede om een revolutie tegen de babyboomers te starten.
Ga naar de eerste pagina
Efrat Galai is afkomstig uit Israël, waar ze in Tel Aviv een dansopleiding volgde. Ze kwam naar Brussel om verder te studeren aan de internationale dansschool P.A.R.T.S.

Efrat speelt Lilith, een hackster van gemengde afkomst en een totaal mysterie. Als puber ontsnapte ze uit het Instituut voor Wonderkinderen. De ervaringen uit haar jeugd hebben haar getransformeerd tot een ware wraakgodin.
Ga naar de eerste pagina
Zouzou Ben Chikha is acteur en muzikant. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Amar uit de Canvas-reeks Bevergem

Hij vertolkt Ibrahim, een zakenman uit Molenbeek die zichzelf uit een uitzichtloze situatie heeft gered door hard te werken en de grijze zone in de wetgeving te benutten. Ibrahim kijkt neer op zwakte.
Ga naar de eerste pagina
Pieter Van Hees (rechts) is regisseur en scenarioschrijver. Hij maakte verschillende kortfilms, waaronder het met een Pixie Award bekroonde Black XXX-Mas, en drie langspeelfilms: Linkeroever (2008), Dirty Mind (2009) en Waste Land (2014). Voor televisie regisseerde hij onder meer de dramareeks Chaussée d’Amour en een aantal afleveringen van Zone Stad en De bunker.
Ga naar de eerste pagina
Joost Vandecasteele (links) studeerde theaterregie in Brussel. Met zijn theatermonoloog Sparta 2010 won hij de Theater Aan Zee-prijs 2002. In 2009 verscheen zijn bekroonde literair debuut Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, gevolgd door onder meer Massa en Jungle. Voor televisie schreef hij mee aan de dialogen van Chaussée d’Amour.
Ga naar de eerste pagina
"De meeste crewleden waren ook twintigers. Ze herkenden er zich helemaal in. Hopelijk is Generatie B voor hen wat The Young Ones voor ons was." (Pieter)

"Ik vind dat de generatie van babyboomers enorm met zichzelf bezig is. Terwijl de twintigers van nu gewoon aan het overleven zijn. In de serie gebeurt dat vaak volgens het Brecht-idioom 'Erst das Fressen, dan die Moral'. Dat is ook fel in Brussel aanwezig." (Joost)

Pieter Van Hees en Joost Vandecasteele op bruzz.be
Ga naar de eerste pagina

Eerste reacties

"Ik vind het echt een hele goede serie. Mag ik zeggen dat het ook een beetje Girls is? Je bent een soort van sexy Lena Dunham, maar dan Vlaams en met baard."

Cesar Majorana tegen Joost  Vandecasteele op npo.nl.

Op het International Film Festival Rotterdam werd Generatie B alvast goed onthaald. Bekijk het hele interview.
 

Ga naar de eerste pagina
Vanaf 8 februari elke woensdag om 21u40 op VRT NU en Canvas.
Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan