Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Gent M: Het Einde van de Huisarts

Logo https://verhalen.canvas.be/het-einde-van-de-huisarts

Vaarwel, liefste huisarts

Hartslagmeters, trackers, gezondheidsapps op je smartphone, ... Ook Instagram bekommert zich inmiddels om je mentale gezondheid, aldus Dazed. Dankzij allerlei personal health tools kan je je gezondheid zelf in handen nemen. 

Daarom draagt Gent M de huisarts - die bezorgde vrouw of man die al je gezondheidskwaaltjes wil oplossen - ten grave. Een afscheidsbrief is aan de orde.
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
Jan Deruyck, zelfverklaard techno-optimist, kent de wereld van IT als zijn broekzak. Jan is Director of Sales & Marketing bij In The Pocket, een bedrijf dat zich onder andere specialiseert in mobile health. Kortom, hij bouwt mee aan nieuwe manieren om je gezondheid in de gaten te houden.

Petra De Sutter is niet alleen buitengewoon hoogleraar, maar ook afdelingshoofd aan de Universiteit Gent. Bovendien kent ze als fertiliteitsspecialist de wereld van genetica en gezondheid. Als politica voor Groen kent ze ook de wet en politiek.
Ga naar de eerste pagina

Welkom wearables

0:00
/
0:00
Start audio now
Wanneer je spreekt over het einde van de huisarts, spreek je ook over het verschil tussen mHealth en eHealth. Maar wat is mHealthJan Deruyck vertelt het je in het audiofragment.

Ga naar de eerste pagina
Wanneer de Europese Commissie over mHealth spreekt, bedoelen zij een segment binnen eHealth, waarbij mobiele apparaten ingezet worden tijdens medische praktijken.

"It especially includes the use of mobile communication devices for health and well-being services and information purposes as well as mobile health applications", aldus de Commissie.
Ga naar de eerste pagina
Met mHealth worden dus apps zoals MicroMedexGlucose Buddy, PauseRuntastic of Moves bedoeld. Hiermee kan je je gezondheid nauwlettend in de gaten te houden.

Op die manier kan je gemakkelijk gegevens over je gezondheid verzamelen en bijhouden. Kortom, health management - het verzamelen van gegevens over je (fysieke) gezondheid - is slechts enkele swipes verwijderd.
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Via wearables zoals een smartwatch verzamelt Jan Deruyck allerlei data over zijn gezondheid. Op die manier verzamelt hij bijvoorbeeld gegevens over zijn hartslag, het aantal stappen dat hij per dag zet en hoe lang hij per dag recht staat. 

Ontdek meer in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
Je hoeft echter geen techno-optimist zoals Deruyck te zijn om te experimenteren met wearables en health apps. Ook hoogleraar en politica Petra De Sutter heeft het water van de wearable verkend.

"Ik heb een tijdje mijn slaappatroon gevolgd met Polar [een technologiebedrijf dat onder meer hartslagmonitors produceert, red.]", geeft De Sutter toe.

Het toestel dat de politica en hoogleraar gebruikte motiveerde haar echter niet om haar gedrag te veranderen. "Ik sliep niet langer, ik nam niet vaker de trap, ... Dus heb ik er een punt achter gezet."
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina

Maar wat met mijn data?

0:00
/
0:00
Start audio now
Is de grote hoeveelheid data die je via wearables verzamelt wel nuttig? En wat zijn de gevolgen van deze gegevens? Petra De Sutter heeft enkele bedenkingen bij het gebruik van zulke apparatuur.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
"Bij het onderzoek in de genetica heb je heel veel data nodig om relevante studies te doen", aldus Jan Deruyck. "Die moet je daarna interpreteren. Onze sector probeert systemen uit te dokteren om een zinnig antwoord uit die gegevens te destilleren."

Zo maakt Jan Deruyck gebruik van DNAfit, een bedrijf dat DNA-gegevens gebruikt om voedingsadvies te geven. Deze service is echter nog heel rudimentair.

Ontdek meer in het audiofragment hieronder.


Ga naar de eerste pagina
De interpretatie van genetische gegevens zorgt voor problemen. "Om genetische data te analyseren heb je bio-informatici nodig. Bovendien hangt veel af van de algoritmes die je gebruikt om de data te analyseren", aldus De Sutter. "Zulke data interpreteren is niet simpel", geeft de buitengewoon hoogleraar toe.

Bovendien gaat het slechts om genetische data. "Heel veel van onze gezondheid, ziektes, risicofactoren, ... zijn afhankelijk van externe omstandigheden." Je omgeving is dus minstens zo belangrijk als de genetische data, aldus Petra De Sutter.
Ga naar de eerste pagina
Renate, iemand uit het publiek, stelt zich dan weer vragen bij het delen van je gegevens. In hoeverre deel je data met je huisarts of een andere instantie?

Jan Deruyck wil graag alles delen via een rechtstreekse lijn met zijn huisarts, maar begrijpt dat zoiets teveel werk oplevert voor de huisarts.

Petra De Sutter wijst dan weer graag op een paradox. "mHealthwearablestrackers zijn bedoeld om je autonomie en controle over je gezondheid te vergroten. Of dat denken veel mensen toch. Tegelijkertijd zou je huisarts die data moeten analyseren." Die autonomie geef je onmiddellijk af, aldus de hoogleraar.
Ga naar de eerste pagina
Als je data over je gezondheid zou verzamelen, deel je die dan? En met wie? Canvas vraagt het aan enkele mensen uit het publiek.

Zowel Thomas als Maureen staan niet te popelen om gegevens te delen. "Ik deel veel via sociale media, maar ik heb graag de controle over wat ik deel. Uiteindelijk beslis ik zelf over wat ik deel", aldus Thomas

"Het enige dat ik wil registreren zijn mijn dromen", vertelt Maureen. "Maar die wil ik dan ook niet met iemand anders delen."
Ga naar de eerste pagina

De huisarts is dood, leve de huisarts

0:00
/
0:00
Start audio now
Wat is de rol van de huisarts in de toekomst? Voor huisarts Wim Van Renterghem is het einde van de huisarts nog niet aan de orde.

Ontdek meer in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Ook Petra De Sutter vindt dat er nog iemand nodig is die data interpreteert en analyseert. "We vieren hier misschien het begin van een nieuwe soort huisarts", aldus De Sutter. "Nieuwe technologie geeft nieuwe mogelijkheden aan die huisarts om zijn job veel beter te doen."

Maar wat denkt Stephanie, een huisarts en medewerker aan de Universiteit Gent, daarover? Dat hoor je in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
Kortom, de huisarts is nog niet dood en begraven. Wearablestrackers en apps op je smartphone maken het enkel makkelijker voor je huisarts om je te helpen, als we Petra De Sutter en haar collega's kunnen geloven.

De technologiesector staat echter niet stil. Zo zijn bedrijven zoals Apple, Google en Facebook geïnteresseerd in je gezondheid. Zullen zij de huisarts ooit de vergetelheid induwen? 
Ga naar de eerste pagina

Meer weten?

Ga naar de eerste pagina
Het einde van de Huisarts is een organisatie van Gent M, in samenwerking met Canvas. Ontdek meer debatavonden via de website van Gent M.

© 2016
Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan