Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Gent M - Het einde van de Privacy

Logo http://verhalen.canvas.be/het-einde-van-de-privacy

Welkom

Opnieuw heeft Gent M een begrip ten grave gedragen. Na het eigendom, de computer en de huisarts gaat nu ook de privacy naar de eeuwige jachtvelden.

In Gouvernement ontvangt Gent M twee experts en een geïnteresseerd publiek. Het startschot van de avond? Een intieme, welgemeende afscheidsbrief.
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Rosamunde van Brakel legt de laatste hand aan een doctoraat in de criminologie aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Daarnaast is zij medeoprichter van Privacy Salon, een organisatie die beleidsmakers wil informeren en sensibiliseren over privacy.

Ook Jo Pierson werkt aan de VUB: hij geeft er les over onder andere nieuwe media. Bovendien is hij onderzoeker bij IMEC-SMIT en auteur van het boek Digital Broadcasting.

Waarom Jo Pierson zijn collega meebrengt? Dat vertelt hij in het audiofragment hieronder. 

Ga naar de eerste pagina

Vaarwel privacy?

0:00
/
0:00
Start audio now
Een debat over privacy neemt de grootschalige verzameling van (gebruikers)gegevens op de korrel.

De technologie-industrie pleit immers voor meer open data. Zo verzamelen technologiebedrijven zoals Facebook of Google gebruikersgegevens, al dan niet met het medeweten van de gebruikers.

Jo Pierson vertelt je hieronder meer over dataverzameling door technologiebedrijven.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now
Ook andere sectoren, zoals de farmaceutische industrie, zijn geïnteresseerd in je persoonlijke gegevens. Een gebrek aan privacy is ook voor hen een mogelijke bron van inkomsten.

"Medische data zijn veel geld waard", aldus Rosamunde. "Er is ook veel vraag vanuit de industrie om medische data te verkrijgen."

Via medische gegevens kunnen bedrijven bijvoorbeeld erg gericht adverterenRosamunde geeft je een voorbeeld in dit videofragment.

Ga naar de eerste pagina
Dat betekent niet dat regeringen dataverzameling links laten liggen. Ook zij hebben de voordelen van grootschalige dataverzameling en -analyse ontdekt.

Zo maakt de Amerikaanse stad Chicago gebruik van predictive policingwaarbij data gebruikt wordt om criminele activiteiten te voorspellen. In België heeft de lokale politiezone Westkust interesse in zulke technologie, zo meldt De Standaard.

De toekomst uit de film Minority Report ligt dan ook voor het grijpen. "In die film heb je mediums die de misdaad voorspellen", aldus Rosamunde. "In een meer realistische, dystopische visie zal artificial intelligence misdaad voorspellen."
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Ook een initiatief van de Chinese overheid komt aan bod. Zij wil gebruik maken van online data om een rating toe te kennen aan haar burgers. 'Brave' burgers kunnen dan sneller toegang krijgen tot pakweg een lening of een reisvisum, aldus The Independent.

Jo Pierson vertelt je meer in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
Kortom, aan dystopische visies over privacy en het gebruik van je persoonlijke gegevens is er geen gebrek. Het lijkt wel alsof iedereen op je data aast.
Ga naar de eerste pagina

Bescherm jezelf online

0:00
/
0:00
Start audio now
Daarom pleiten zowel Jo Pierson als Rosamunde Van Brakel voor de bescherming van je online privacy. Waarom is privacy dan zo belangrijk? Dat vertelt Rosamunde Van Brakel je in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now
Pierson en Van Brakel willen mensen dan ook bewust maken van online privacy. Dat bewustzijn is immers belangrijk, vertelt Jo Pierson.

"In de laatste twintig jaar is privacy honderden keren doodverklaard", aldus Pierson. "Telkens komt privacy weer tot leven. Zo worden mensen bewust van het bestaan van een probleem."

Een hoopvol teken? Het succes van adblockers. Daarmee nemen mensen, al dan niet vrijwillig, het heft in eigen handen: adblockers verhinderen immers de (ongewilde) verspreiding van je online gegevens.

Ga naar de eerste pagina
Daarnaast bestaan er tools die je helpen om je online gegevens af te schermen. "Een van de basisproblemen is een gebrek aan transparantie", aldus Jo Pierson. Die transparantie wil hij vergroten.

Daarom zit Pierson regelmatig samen met computerwetenschappers om technieken uit te dokteren die burgers meer inzicht geven in wat er gebeurt met online gegevens.

Een voorbeeld van zulke privacy-enhancing tools (PETs)Databait, een tool die je informeert over het digitale spoor dat je achterlaat wanneer je gebruik maakt van online services zoals GoogleFacebook of Twitter
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Ook wetgeving inzake privacybescherming laat niet op zich wachten. Zo komt er in 2018 een nieuwe wetgeving in Europa: de General Data Protection Regulation. Een revolutionaire wetgeving, aldus Jo Pierson.

Om privacy als basisrecht te beschermen, wil de Europese Commissie onder andere het recht om vergeten te worden, versterken.

Toch wil Rosamunde Van Brakel niet te vroeg victorie kraaien. Beluister gauw het audiofragment hieronder. 

Ga naar de eerste pagina
Wetgeving, digitale tools, awareness creëren, ... Kortom, er bestaan allerlei manieren waarmee je jezelf kan beschermen of waarmee anderen je willen vrijwaren van pottenkijkers.
Ga naar de eerste pagina

Who cares?

Een groot deel van de data genereren we zelf. Door Facebook of Instagram te gebruiken stem je immers impliciet toe met de gebruiksvoorwaarden. Zo kiezen gebruikers er voor om hun privacy op te geven. 

Moderator Fredo De Smet vraagt zich dan ook af: wie maalt er om zulke dataverzameling? Verandert het besef over privacyproblemen iets aan ons gebruikersgedrag?

Het gebruik van digitale media lijkt er alleszins niet onder te lijden. In 2014 gebruikte 82% van de 16 tot 29-jarige Europeanen sociale media. In de Verenigde Staten gaat het om 90% van de 18 tot 29-jarigen.
Ga naar de eerste pagina
Ga naar de eerste pagina

Het einde (?)

Niet iedereen laat dus haar of zijn slaap omwille van privacyproblemen. Al jarenlang verzamelen overheden, verzekeraars, banken, etc. gegevens.

Technologische ontwikkelingen maken het simpelweg makkelijker om sneller en meer data te verzamelen.  Daardoor zal het onderwerp ongetwijfeld nog vaker opduiken in het publiek debat. Het einde van de privacy is dan toch niet helemaal in zicht.
Ga naar de eerste pagina
Ga naar de eerste pagina
'Het einde van ...' is een project van Gent M in samenwerking met Canvas

Met dank aan GouvernementiMinds en Jonas, de huispianist van Gent M.
Ga naar de eerste pagina

0:00
/
0:00
Start audio now
"Voor mij heeft privacy nooit bestaan. Vanaf dat de mens kon schrijven, werd er al data verzamelt. Denk maar aan de papieren enquêtes van dertig jaar geleden. Privacy is een beetje opium voor het volk", aldus Sven.

Maakt hij zich dan geen zorgen om problemen met privacy? Dat hoor je in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina

"Het grootste probleem met privacy is het idee van privacy waarbij mensen zich afsluiten van anderen en dat er geheimen ontstaan", aldus Hannah.

"Je moet jezelf kunnen afsluiten van anderen, maar zo loop je het risico dat je niet meer beseft dat anderen gelijkaardige ideeën hebben."

"Door te sterk te focussen op privacy loop je het risico dat je jezelf afsluit van de mens naast je", concludeert ze. 
Ga naar de eerste pagina

0:00
/
0:00
Start audio now
"Persoonlijk lig ik er niet van wakker", vertelt Dries. "Maar ik zie de eerste dingen gebeuren die het gevolg zijn van een verlies aan privacy." Dries gaat verder in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan