Hinweis

Für dieses multimediale Reportage-Format nutzen wir neben Texten und Fotos auch Audios und Videos. Daher sollten die Lautsprecher des Systems eingeschaltet sein.

Mit dem Mausrad oder den Pfeiltasten auf der Tastatur wird die jeweils nächste Kapitelseite aufgerufen.

Durch Wischen wird die jeweils nächste Kapitelseite aufgerufen.

Los geht's

Made in Europe bij deBuren: De duistere kant van Brussel

Logo http://verhalen.canvas.be/made-in-europe-bij-deburen-de-duistere-kant-van-brussel

Welkom bij deBuren

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Gertjan Willems is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hij verricht historisch en hedendaags onderzoek naar het filmgebeuren in de Lage Landen en naar Europese modernistische cinema.

In 2016 was hij een van de deelnemers aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Metropolis is een Duitse dystopische sciencefictionfilm uit 1927. De film speelt zich af in een futuristische stad in het jaar 2026.

Video öffnen

Zum Anfang

Eerste deel

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
"Net als Metropolis is de Noordwijk zowel een utopie als een dystopie", zegt Pascal Verbeken (°1965). De schrijver en documentairemaker van onder meer Arm Wallonië en Grand Central Belge bestudeert Brussel al enige tijd.

Deze pageflow vertelt het verhaal van 'het Brusselse Oosterdonk', de Noordwijk, die in de jaren 60 plaats moest ruimen voor het utopische Manhattanplan. Het verhaal is nadien enigszins naar de achtergrond verdwenen. 

Klik op het pijltje voor de inleiding van Pascal Verbeken.
Scroll verder en ontdek het verhaal.

Video öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
"De Noordwijk bruiste", vertelt Verbeken. "De Antwerpse Steenweg bracht zelfs een stukje Parijs naar Brussel."

Video öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Christiane Holsbeeks woont al heel haar leven in de wijk en werkte er ook. "Op iedere benedenverdieping was een winkel", vertelt ze in haar getuigenis.

Video öffnen

Zum Anfang
Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Van de plannen is weinig in huis gekomen. De oliecrisis in 1973 verhinderde de uitwerking ervan, waardoor er slechts drie WTC-torens werden afgewerkt.

Maar de kritiek op Vanden Boeynants en De Pauw mocht niet baten. Ondanks de nooit afgewerkte plannen moesten er zo'n 12 000 mensen de wijk verlaten.

Verbeken vraagt zich af of die uitzettingen wel nodig waren, en stelt zich vragen bij de manier waarop dat gebeurde. 

In de Harmonie, een ontmoetingscentrum in de Noordwijk, komen de laatste inwoners van de wijk nog bijna dagelijks bij elkaar. Volgens Verbeken is deze plek van levensbelang voor de laatste inwoners van de wijk.

Klik hieronder
voor meer uitleg en (archief)beelden.
Video öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Albert Martens, Emeritus hoogleraar en oud-buurtbewoner, probeerde in de jaren 60 en 70 het verzet van de inwoners tegen de bouwplannen te organiseren. Lang voor de tijd van actiegroepen als Ringland wilde hij de dialoog op gang krijgen.

Video öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Tegen 2025 dreigt er langs de Albert II-laan alweer heel wat leegstand. "Ironisch voor zo'n vooruitstrevende wijk", vindt Verbeken.

"Vernietiging is altijd inherent geweest aan Brussel." Al is dat volgens Verbeken deels te verklaren door het utopische karakter van de stad.

'Van Karl Marx' Communistisch Manifest tot het salafisme; Brussel is altijd betrokken geweest in de meest utopische én dystopische ideeën', zegt Verbeken.

Klik hieronder om zijn conclusie te bekijken.

Video öffnen

Zum Anfang

Tweede deel

Zum Anfang
Zum Anfang
Zum Anfang

Nabeschouwing

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang

Meer Made in Europe

Vollbild
Met Made in Europe neemt Dimitri Verhulst je acht weken lang op sleeptouw naar iconen van de Europese cultuur. Hij ontrafelt ons culturele DNA aan de hand van de thema's rebellie, religie, vrije vrouwen, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen.
Elke zondag (van 12 februari t.e.m. 2 april 2017) om 20u15 op Canvas, NPO2 en VRT NU.

Het tv-programma is maar een begin. Van gedichten en radioreportages over longreads en interviews tot film- en muziektips bij de thema's: op vpro.nl vind je alle extra's bij elkaar, en het aanbod breidt wekelijks uit.
Ontdek alle extra's.

deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat in Brussel, zet elke dinsdag een cultuuricoon in de kijker. Van een erotische schrijfwedstrijd tot de toekomst van Europa, van Brussel tot reislust naar verre oorden, en van debatten tot live radio: het programma biedt voor elk wat wils.
Bekijk het volledige podiumprogramma.
Schließen
Zum Anfang

De mannen achter het plan.

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Paul Vanden Boeynants (1919 - 2001) was een omstreden Belgisch ondernemer, politicus en premier voor de Franstalige partij PCS, nu cdH. Hij kwam uit een slagersgezin, en was ook zelf actief in de vleesindustrie.

Van 1949 tot 1985 was hij lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Brussel. Ook in de Kamer was hij in meerdere commissies actief.

Het ondernemerschap droeg Vanden Boeynants al vroeg mee. Zo zetelde hij ook in de organisatie van Expo 58.

Video öffnen

Zum Anfang

Myriam Sahraoui is een uit Amsterdam afkomstige theatermaker met Marokkaanse roots. In 2003 richtte ze samen met Elly Ludenhoff, Nazmiye Oral en Adelheid Roosen het theatergezelschap & cultureel platform Zina op.

In 2015 en 2016 verzamelde ze samen met het Brusselse Kaaitheater verhalen van bewoners uit de wijken Slotermeer en Molenbeek voor de audio-installatie en performance Beauty Verhalen Salon.


Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Na de polarisatie die het gevolg was van de moord op Theo Van Gogh in 2004 besefte Sahraoui dat ze een ander, positief geluid moest laten horen.

"We zijn niet alleen in Amsterdam, maar ook internationaal beginnen werken", zegt Sahraoui. "Met het Kaaitheater probeerden we hetzelfde debat op gang te trekken in Molenbeek."

Sahraoui vind de 'aanraking' tussen de culturen enorm belangrijk. Niet alleen tussen moslims en niet moslims, maar ook tussen Nederlandstaligen en Franstaligen.

Klik hieronder voor haar uitleg.

Video öffnen

Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
"We trekken al een hele tijd rond met onze theatervoorstelling 'de WijkSafari'", legt Sahraoui uit. "Dat is een theatrale tocht doorheen wijken. Iets wat ook heel fijn zou zijn om in Brussel te doen."

Ze noemt het een intiem project waarbij je een wijk binnenstapt en ze gaat theatraliseren. Toch is het ook belangrijk om niet alleen maar te observeren.
Klik hieronder voor haar uitleg.


Video öffnen

Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Charly De Paul (1920-1984) was een Belgisch projectontwikkelaar die samen met Paul Vanden Boeynants meerdere bouwprojecten in Brussel leidde. Hij bouwde ook heel wat betaalparkings, wat hem de bijnaam King Parking opleverde.

Het Manhattanplan was zijn meest ambitieuze project. Hij was het boegbeeld en de bezieler van het project, en bedacht waarschijnlijk ook de naam.

Video öffnen

Zum Anfang

Emilio López-Menchero (°1960) is een Brusselse architect en beeldend kunstenaar. Hij groeide op in Mol als zoon van Spaanse ouders. Deze dubbele identiteit vormt de rode draad door zijn werk als kunstenaar.

Zijn werken zijn steeds zeer toegankelijk. Hij vertrekt vanuit herkenbare situaties uit het dagelijks leven en vormt deze om tot artistieke en soms kritische reflecties over zichzelf, zijn familie, de stad Brussel en haar diverse inwoners.

In 2006 installeerde hij aan het Brusselse Zuidstation de 'Pasionaria', een op een megafoon lijkend voorwerp ter ere van de veertigjarige Marokkaanse immigratie. Het object wordt vaak gebruikt bij manifestaties.
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
In 2010 plaatste Lopéz-Menchero een kopie van Checkpoint Charlie uit Berlijn aan het kanaal tussen de Brusselse binnenstad en Molenbeek.

"Als je van de ene naar de andere kant loopt, is er plots en opmerkelijk verschil. Je gaat van chique, trendy winkels naar een compleet andere wereld", zegt Lopéz-Menchero.

"Ik maakte van Brussel de 'American sector' en van Molenbeek de 'Soviet sector'."

Net als bij meerdere van zijn werken probeert hij symbolen uit te vergroten en bij elkaar te brengen. Klik hieronder voor meer uitleg.


Video öffnen

Zum Anfang

"Ik voel me nog steeds enorm aangetrokken tot Molenbeek", zegt Lopéz-Menchero. Hij werkte recenter met een Belgisch-Spaanse kunstenares uit Molenbeek.

"Zij was al dertig jaar niet in Molenbeek geweest. Ik nam haar mee naar de plekken die ze zich herinnerde, maar alles was veranderd. Haar reactie heb ik gefilmd."
Zum Anfang

Annabelle Van Nieuwenhuyse werd geboren in Parijs en is van Rwandees-Belgische afkomst. Ze studeerde fotografie aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel en was enige tijd actief als grafisch vormgever.

Ze werkte voor TV Brussel, de VRT en FM Brussel. Van Nieuwenhuyse is nu een veelgevraagd moderator. Ze woont al jaren in Molenbeek.
Zum Anfang
Scrollen, um weiterzulesen Wischen, um weiterzulesen
Wischen, um Text einzublenden