Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Made in Europe bij deBuren: Individualisme

Logo http://verhalen.canvas.be/made-in-europe-bij-deburen-individualisme

Welkom bij deBuren

De voorlaatste aflevering van Made In Europe stond in het teken van individualisme. Daarom ging Dimitri Verhulst op zoek naar de oorsprong van het 'ik' in de kunst.

Naar aanleiding van deze aflevering nodigde deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat in BrusselKatharina Smets en Maartje Duin uit om de podcast - het vermeende egodocument van de 21ste eeuw - onder de loep te nemen.
Ga naar de eerste pagina
Que sais-je, wat weet ik? Met een gezonde scepsis legt de Franse filosoof Michel De Montaigne zijn eigen kennis en inzichten onder de loep. 

De mens heeft immers geen stabiele of universele menselijke aard, aldus Montaigne. De mens bezit een vergankelijke en begrensde identiteit, die via zelfreflectie ontdekt en ontwikkeld moet worden.

Zo zette hij de deur open voor introspectie en maakte hij een einde aan aloude filosofische tradities die naar eeuwige waarheden zochten.
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now
Met andere woorden, de 16de-eeuwse Michel de Montaigne was een vernieuwer in de filosofie en literatuur. Met zijn Essais legde hij de basis voor het essay, teksten waarin de visie van de auteur erg belangrijk is.

Journaliste en radiomaakster Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en radiomaakster Katharina Smets (In the Dark) vertellen je hieronder meer over de Franse filosoof

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now
Omdat Michel de Montaigne de vernieuwing in de filosofie, journalistiek en literatuur bracht, krijgt hij in deBuren een welverdiend eerbetoon. 

Nikki Dekker
, een Nederlandse schrijfster, dichteres en radiomaakster, brengt een ode aan de Franse filosoof.

Ga naar de eerste pagina

Pod-quoi?

Op het internet kan je over zowat ieder onderwerp een podcast vinden. Je kan het zo gek niet bedenken of er zal wel iemand een podcast over gemaakt hebben.

Zo vertelt The Scumbag van Ed Zitron en Felix Biederman je alles over de vreemdste dingen die je op het internet tegenkomt.

Daartegenover staat dan weer Serial. Deze reeks dompelt je onder in waargebeurde verhalen zoals pakweg de moord op een 18-jarige studente in de Verenigde Staten. 
Ga naar de eerste pagina
Maar wat is een podcast? "Podcasts zijn een genre. Het is eigenlijk radio op het internet", aldus Nikki Dekker. "Daardoor duikt de podcast op erg verschillende manieren online op."

Een podcast is dus een radioprogramma dat via het internet verspreid wordt. "Je hebt niet alleen talkshows in de vorm van een podcast, maar ook poëzie, documentaires of journalistiek werk dat in een podcast gegoten wordt", vertelt de Nederlandse schrijfster.

Daarbij nemen persoonlijke vertellers doorgaans het woord. Op die manier sluit het genre dan ook naadloos aan bij het filosofische werk van Michel de Montaigne.
Ga naar de eerste pagina
Wat kleinschalig startte, met gebruikers die uitzendingen voor kleine niches produceerden, groeide uit tot een internationaal fenomeen.

Mede dankzij Apple wist de podcast internationaal door te breken: de Amerikaanse technologiereus nam in 2005 tienduizenden podcasts op in diens online winkel. Op die manier bereikten de online radioverhalen plots een reuzegroot publiek.

Uiteindelijk riep The New Oxford American Dictionary "podcast" uit tot het woord van het jaar in 2005. Met andere woorden, de opmars van de podcast was gestart.
Ga naar de eerste pagina
Met de jaren deemsterde de interesse voor de podcast echter weg. Daar bracht één luistersensatie verandering in. Miljoenen luisteraars ontdekten in 2014 het inmiddels welbekende SerialDeze reeks heeft dan ook bijgedragen tot de heropleving van de podcast.
 
Momenteel scheert de populariteit van podcasts hoge toppen. Zo luistert zo'n 20% van de Amerikaanse volwassenen tussen 18 - 49 minstens maandelijks naar een podcast.

Daarom lijstte The Guardian dan ook 50 podcasts op die je moet beluisteren, terwijl James Wolcott zich in Vanity Fair afvroeg waarom we geobsedeerd zijn door het genre.
Ga naar de eerste pagina
In België vond er vorig jaar nog een podcastfestival in Gent plaats, waar je o.a. How Life Works en Vuile Lakens kon ontdekken.

Ook de openbare omroep experimenteert met het genre. Zo kan je Winteruur ook als podcast beluisteren, terwijl je dankzij Radio 1 van Iemand kan genieten.

Kortom, er broeit wat in het land van de podcast, al blijven hoge luistercijfers vooralsnog uit.


Ga naar de eerste pagina

Narcisme in de 21ste eeuw?

"Het lijkt erop alsof de ik-verteller decennialang een taboe was op de radio", aldus Katharina Smets. "Daar bracht de komst of de populariteit van de podcast verandering in. Plots startte iedereen met het vertellen in de ik-persoon."

Op die manier maakten podcasts de baan vrij voor hoogst persoonlijke vertellers die je confronteren met vaak intieme verhalen.

Daarbij verwijst Maartje Duin graag naar Love Hurts - het ultieme egodocument, volgens de Nederlandse radiomaakster - waarin presentator Leo Thau haar eigen liefdesleven ontleedt.
Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Zo heeft Katharina Smets een verhaal gemaakt over de moeilijke afstand tussen twee personen die voordien erg hecht waren, genaamd Menuet. De Engelstalige versie was voordien op de Britse openbare omroep BBC te beluisteren.

Bovendien komen in dat verhaal ook nog eens persoonlijke herinneringen aan Katharina's grootmoeder aan de oppervlakte. Canvas biedt je graag dit audiofragment aan.

Ga naar de eerste pagina
Ga naar de eerste pagina

Ontmoet Nyk de Vries

0:00
/
0:00
Start video now
DeBuren maakte niet alleen tijd vrij voor Nikki Dekker, Maartje Duin en Katharina Smets. Ook de Nederlandse auteur Nyk de Vries was aanwezig in Brussel.

Gewapend met een laptop, een gitaar en wat elektronica stond hij paraat voor een live uitvoering van een hoorspel naar aanleiding van zijn roman Renger.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
Renger, het boek waar het hoorspel op gebaseerd werd, is voor de helft autobiografisch, aldus Nyk De Vries.

Hoe reageerde zijn familie op het boek en het hoorspel? "Ik had het niet kunnen maken als m'n ouders nog geleefd hadden", aldus De Vries. "Dat had ik niet gewild." Daarom vertelt hij sommige stukken via een omweg.

Hoe reageerden andere familieleden? Dat hoor je in het audiofragment hieronder.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start audio now
"Het zou anders zijn als ik zo direct schreef over m'n vrienden", vermoedt Nyk De Vries. Gaat het dan om een vadermoord? Dat vertelt de Nederlandse schrijver je in het audiofragment hieronder. 

Ga naar de eerste pagina

Over 'Made in Europe'

Volledig scherm
Met Made in Europe neemt Dimitri Verhulst je acht weken lang op sleeptouw naar iconen van de Europese cultuur. Hij ontrafelt ons culturele DNA aan de hand van de thema's rebellie, religie, vrije vrouwen, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen.
Elke zondag (van 12 februari t.e.m. 2 april 2017) om 20u15 op Canvas, NPO2 en VRT NU.

Het tv-programma is maar een begin. Van gedichten en radioreportages over longreads en interviews tot film- en muziektips bij de thema's: op vpro.nl vind je alle extra's bij elkaar, en het aanbod breidt wekelijks uit.
Ontdek alle extra's.

deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat in Brussel, zet elke dinsdag een cultuuricoon in de kijker. Van een erotische schrijfwedstrijd tot de toekomst van Europa, van Brussel tot reislust naar verre oorden, en van debatten tot live radio: het programma biedt voor elk wat wils.
Bekijk het volledige podiumprogramma.
Sluiten
Ga naar de eerste pagina

Katharina Smets

0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina

Maartje Duin

0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan