Hinweis

Für dieses multimediale Reportage-Format nutzen wir neben Texten und Fotos auch Audios und Videos. Daher sollten die Lautsprecher des Systems eingeschaltet sein.

Mit dem Mausrad oder den Pfeiltasten auf der Tastatur wird die jeweils nächste Kapitelseite aufgerufen.

Durch Wischen wird die jeweils nächste Kapitelseite aufgerufen.

Los geht's

Made in Europe bij deBuren: Reislust

Logo http://verhalen.canvas.be/made-in-europe-bij-deburen-reislust

0:00
/
0:00
Audio jetzt starten
Welk icoon verbeeldt jouw reislust?
 

Zum Anfang
Alicja Gescinska is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij het grote publiek met haar boek De verovering van de vrijheid. Zij portretteert enkele beroemde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars in haar programma Wanderlust op Canvas. Zij leidt de avond bij deBuren in Brussel in goede banen.

Emma Lesuis
is schrijfster. Ze maakte televisiedocumentaires voor Vranckx op Canvas over een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij en over fans van Stromae. 

Frank Westerman is schrijver. Hij staat bekend als de Nederlandse koning van de literaire non-fictie. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995.


Zum Anfang
Naast film is Pieter-Jan De Pue gepassioneerd door fotografie en reizen. De voorbije jaren maakte hij reizen door Afghanistan, Palestina, Iran en Centraal Azië.

Sofie Knijff reist de wereld rond voor diverse fotoprojecten. Verbeelding speelt daarbij een belangrijke rol.

Momenteel werkt Sanne De Wilde als freelance fotograaf bij de Volkskrant.
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang
0:00
/
0:00
Audio jetzt starten
Deze boxershort uit Zuid-Afrika had ik cadeau gedaan aan mijn vriend. 'Die is te klein!' zei hij. Mooi, dacht ik, dan is ‘ie voor mij. Sindsdien gaat ie altijd mee op reis als mijn ultieme reisicoon, als slaapbroekje. Laatst was ik hem vergeten, ja, dan ga ik met de billen bloot.

In het audiofragment hieronder vertelt Emma over haar reisicoon. 

Audio öffnen

Zum Anfang

Alicja Gescinska is een heel wanderlustig persoon, zegt ze zelf. Zij leidt de avond bij deBuren in goede banen.  

Eerste en vooral: Wat is wanderlust? Het verlangen om de wereld te ontdekken. 

In deze pageflow hoor je zes individuen die in het buitenland op zoek zijn naar verhalen, beelden, ervaringen en verlangens. 

Ze reizen de hele wereld rond, van Micronesië tot Afghanistan.

Scroll verder als je wil. 
 


 

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Audio jetzt starten
"Mijn loopschoenen gaan elke reis met mee. Ze zijn de basis van nieuwe ontdekkingen in nieuwe landen en streken waar ik mijn dagelijkse looptocht maak. Looptochten doorheen onbekend terrein waar ik allereerste indrukken en inspiratie opdoe."

Klik op onderstaande audiofragment als je meer wil weten over Pieter-Jan zijn icoon.

Audio öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Acht jaar heeft Pieter-Jan De Pue gewoond en gewerkt in het door oorlog geteisterde Afghanistan. Hij maakte er The land of the enlightened, een film over jonge jongens die hun eigen mini-oorlogje voeren, terwijl Amerikaanse soldaten hun terugtocht plannen.

Bij deBuren vertelt hij dat er in Afghanistan in vergelijking met België andere regels gelden. Zo werd de callsheet al meteen overboord gegooid. 
 

Video öffnen

Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
"Ik heb gekozen voor mijn olifantje. Deze heb ik van mijn oma geërfd en ik draag het tijdens mijn reizen mee in mijn fototas. Soms vergeet ik dat ik het heb maar het is altijd bij me. Ik heb ook onlangs veel olifanten in Sri Lanka gefotografeerd."

Video öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Sofie Knijff was in Nepal toen ze besloot om de Anapurna Circuit te beklimmen. Op de top nam ze de beslissing om te gaan fotograferen. Toen ze weer beneden was, is ze dat ook effectief gaan doen. Nu reist ze de wereld rond op zoek naar verbeelding

Video öffnen

Zum Anfang

"Ik heb altijd alles bij me om ergens naartoe te kunnen vertrekken. Ik lijd aan verzamelwoede, dus ik probeer vooral praktische dingen te kopen. Meestal koop ik ze onderweg en reizen ze met mij mee."Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
"In Fukushima heb ik geen souvenir gekocht omdat alles radio-actief is."

Sanne De Wilde is fotograaf voor De Volkskrant in Nederland. Zij trok voor een verhaal naar Fukushima, Japan, om beelden vast te leggen van de nucleaire kernramp, ondertussen zes jaar geleden, die nog steeds wereldwijde gevolgen kent. 

Ben je geabonneerd op De Volkskrant? Lees hier het volledige verhaal: http//www.volkskrant.nl/buitenland/fukushima-zes-jaar-later-de-ramp-is-nog-lang-niet-voorbij~a4474147/

Video öffnen

Zum Anfang

0:00
/
0:00
Audio jetzt starten
"Ik heb de roestige stukjes eigenhandig uit een krater in het asfalt gepulkt, twintig jaar geleden, boven Srebrenica. Ze zijn afkomstig van ‘de bom die te laat kwam’. Afgeworpen door een Nederlandse F-16 op de tankcolonne van generaal Ratko Maldic."

"De bom beschadigde de tank, maar schakelde deze niet uit. In de dagen die volgden liet hij zeven- tot achtduizend Bosnische mannen afslachten in wat de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog is gaan heten. Deze scherven getuigen voor mij van het falen van de internationale gemeenschap om hen te beschermen."

Wil je het volledige relaas van Frank horen? Klik dan op onderstaand audiofragment

Audio öffnen

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Frank Westerman maakt eigenlijk twee soorten reizen.
Eerst ontdekt hij het land in al zijn eer en oneer. Daarna begint hij aan zijn tweede reis, en schrijft hij alles op wat hij heeft meegemaakt. Daarbij zet hij ongelooflijk veel op het spel.

"Je kan namelijk de boel verprutsen", zegt de beroemde schrijver die ooit als enige journalist, samen met collega-journalist Bart Rijs, kon doordringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995.

Video öffnen

Zum Anfang

Zum Anfang
0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang

Vollbild
Met Made in Europe neemt Dimitri Verhulst je acht weken lang op sleeptouw naar iconen van de Europese cultuur. Hij ontrafelt ons culturele DNA aan de hand van de thema's rebellie, religie, vrije vrouwen, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen.
Elke zondag (van 12 februari t.e.m. 2 april 2017) om 20u15 op Canvas, NPO2 en VRT NU.

Het tv-programma is maar een begin. Van gedichten en radioreportages over longreads en interviews tot film- en muziektips bij de thema's: op vpro.nl vind je alle extra's bij elkaar, en het aanbod breidt wekelijks uit.
Ontdek alle extra's.

deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat in Brussel, zet elke dinsdag een cultuuricoon in de kijker. Van een erotische schrijfwedstrijd tot de toekomst van Europa, van Brussel tot reislust naar verre oorden, en van debatten tot live radio: het programma biedt voor elk wat wils.
Bekijk het volledige podiumprogramma.
Schließen
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang

0:00
/
0:00
Video jetzt starten
Zum Anfang
Scrollen, um weiterzulesen Wischen, um weiterzulesen
Wischen, um Text einzublenden