Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Nieuw op Canvas: Ennemi Public

Logo http://verhalen.canvas.be/nieuw-op-canvas-ennemi-public

Ennemi Public?

0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina
Ennemi public, een Belgische misdaadreeks geïnspireerd door de zaak Dutroux, won al drie internationale prijzen en is na La Trêve de tweede opeenvolgende succesreeks van de RTBF.
Ga naar de eerste pagina
Kindermoordenaar Guy Béranger, kindermoordenaar wordt na 20 jaar gevangenisstraf voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft gevraagd om zijn intrek te mogen nemen in de abdij van Vielsart, wat voor opschudding bij de plaatselijke bevolking zorgt.

Die opschudding slaat om in woede wanneer enkele weken later een meisje uit het dorp spoorloos verdwijnt. Politie-inspecteur Chloé Muller en Michael Charlier, de plaatselijke politiechef, onderzoeken de zaak.
Ga naar de eerste pagina

Près de chez nous

“Uiteraard hebben wij ons laten inspireren door de zaak Dutroux en de opname van Michelle Martin in het klooster van Malonne”, zegt scenarist Mathieu Frances.

"Maar dat was alleen maar het uitgangspunt, waar we ons verder helemaal van hebben willen losmaken. We hopen dat de kijkers zich concentreren op ons verhaal en onze personages."
Ga naar de eerste pagina
Ennemi Public toont je de gebeurtenissen vanuit het standpunt van alle betrokkenen: de ouders van het slachtoffer, de mensen van het dorp, de bewoners van de abdij, de politie en Béranger.

Iedereen heeft recht op een tweede kans. Ook een moordenaar. Maar wat als die schijnbaar niet tot inkeer wil komen? Wat als zo'n persoon in je buurt komt wonen? Mag je als burger een oordeel vellen of het recht in eigen handen nemen?
Ga naar de eerste pagina
Er bestaan geen eenvoudige antwoorden op zulke vragen. De makers nemen dan ook hun tijd om hun verhaal te vertellen en de complexiteit van de situatie tot haar recht te laten komen.
Ga naar de eerste pagina

De blik van een moordenaar

Angelo Bison neemt de rol Guy Béranger, vijfvoudige kindermoordenaar, op zich. Bison verdiende zijn sporen de voorbije 30 jaar vooral in het theater, waar hij vaak rond waanzin en mentale problemen werkte.

“Ik weet dat ik met mijn ogen waanzin kan uitdrukken, en tegelijk ook een zekere zachtheid", aldus Bison. Dat was ook een van de redenen waarom regisseurs Gary Seghers en Matthieu Frances hem voor deze rol hebben gekozen.
Ga naar de eerste pagina
"In de cinema zijn al ontelbare psychopaten opgevoerd. Ik vroeg hen wat ze daar nog aan wilden toevoegen", aldus Bison. Het antwoord van het regisseursduo? "Daarvoor hebben we jouw ogen nodig."

Maar de regisseurs zouden graag hebben dat de acteur de kijkers kan laten sympathiseren met de menselijke kant van het personage.

"Op Facebook lees ik dat mensen een dubbel gevoel hebben over Béranger. Dan weet ik dat we in ons opzet geslaagd zijn", aldus de acteur.
Ga naar de eerste pagina

Iedereen heeft een geheim

De Belgische actrice Stéphanie Blanchoud speelt Chloé Muller, de politievrouw die de voorwaardelijke vrijlating van Béranger begeleidt.

"Ik wou Chloé een mysterieus kantje meegeven, een beetje gereserveerd. Iemand die zich niet meteen blootgeeft", aldus Blachoud

"Trouwens, ik ben zelf ook zo. Ik neem graag wat afstand om te observeren. Mensen zeggen vaak dat ik een beetje in mijn eigen wereld leef. Dat wou ik ook bij Chloé."
Ga naar de eerste pagina
"Chloé is iemand met een verleden, een geheim dat ze niet zo snel prijsgeeft. Ik heb veel tijd besteed met het zoeken naar haar manier van praten en bewegen", vertelt Stéphanie Blanchoud.  

"Dat kon ook wel want de opnames hebben vijf maanden geduurd. Op sociale media lees ik dat mensen geraakt worden door Chloé. Dat doet mij plezier want dat wil zeggen dat ik in mijn opzet geslaagd ben”.
Ga naar de eerste pagina

Vanaf 4 februari 2017

Ennemi Public is een productie van de RTBF, die al drie internationale onderscheidingen kreeg. Vanaf zaterdag 4 februari kan je de serie bekijken op Canvas en op VRT NU, de online videospeler van VRT.
Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan
Sluiten
Overzicht
Naar links schuiven
Hoofdstuk 1 Ennemi Public?

Ennemi public?

Hoofdstuk 2 Près de chez nous

Près de chez nous

Hoofdstuk 3 De blik van een moordenaar

De blik van een moordenaar

Hoofdstuk 4 Iedereen heeft een geheim

Iedereen heeft een geheim

Hoofdstuk 5 Vanaf 4 februari 2017

Naar rechts schuiven