Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Nicolas Rombouts

Logo http://verhalen.canvas.be/off-the-record-nicolas-rombouts

Nicolas Rombouts

In Off The Record vertelt Nicolas Rombouts over de platen die hem artistiek en muzikaal gevormd hebben.
Ga naar de eerste pagina


Contrabassist, arrangeur en producer Nicolas Rombouts raakt als tiener gefascineerd door de contrabas en maakt zich het instrument eigen door zelfstudie. Op zijn 24ste geeft Nicolas zijn job als doctorandus geschiedenis op om jazz te gaan studeren aan het Lemmens-instituut in Leuven. Hij rondt zijn studies af aan het conservatorium van Antwerpen. Sindsdien rijgen de muzikale projecten zich aan elkaar.

Ga naar de eerste paginaZijn naam wordt vaak in één adem genoemd met die van zanger Gregory Frateur, met wie hij in totaal dertien jaar lang lief en leed deelde in de groep Dez Mona. Rombouts is ook al tien jaar de vaste contrabassist bij cavalier seul Guido Belcanto. Maar evengoed is hij totaal in de ban van experimentele muziek en free jazz.
Ga naar de eerste pagina
Naast contrabassist is Rombouts ook componist, arrangeur en producer. Zijn composities zijn niet enkel op poppodia te horen, maar ook in theater- en dansvoorstellingen. In zijn studio in Antwerpen ontvangt Rombouts diverse artiesten zoals Meuris of Stef Kamil Carlens voor opnames en productiewerk.
Ga naar de eerste pagina

The Pink Panther

Ga naar de eerste pagina
The Pink Panther is een tekenfilmserie rond het personage van de Roze Panter. Oorspronkelijk werden de filmpjes gemaakt als openingsfilmpjes bij de speelfilms over de klunzige politieman Inspecteur Clouseau en de meest waardevolle diamant ter wereld, The Pink Panther. Maar de animatieserie begon al snel een eigen leven te leiden.

Henry Mancini zorgde ook voor de muziek bij 'Breakfast at Tiffany's' en 'The Magnificent Seven', maar waarschijnlijk is de componist het bekendst door zijn The Pink Panther-thema. De roze panter werd geanimeerd naar het tempo van de jazzy filmmuziek en de cool van de saxofoon.

"Als ik ’s avonds moest gaan slapen, lag ik in bed dat thema na te spelen. Het werd een hele grote fascinatie.
Alle goeie kenmerken van een jazz- of bluesnummer zaten er al in, zoals die blue notes. Mancini kon die elementen er enorm goed in verwerken."

Ga naar de eerste pagina
Sluiten
"Dat thema was echt wel de aanzet om bij mijn moeder te gaan zagen om muziekschool, en meerbepaald saxofoon, te gaan doen. Alleen waren mijn twee voorste tanden toen net getrokken, dus dat ging niet. Ik ben dan tot mijn veertiende gaan tennissen."
Ga naar de eerste pagina

De La Soul

Ga naar de eerste pagina
Sluiten
Hun debuutalbum '3 Feet High and Rising' (1989) betekende meteen een wereldwijde doorbraak voor het New Yorkse hiphoptrio De La Soul.  De plaat speelde met samples van (onder andere) James Brown, Johnny Cash en zelfs gejodel, en klonk indrukwekkend fris, intelligent en humoristisch. Het trio wilde vooral een positieve boodschap brengen, ver van de agressiviteit van de gangstarap. Het wordt nog steeds als een meesterwerk van hip hop beschouwd. 'Me Myself and I' is hun eerste hitsingle. 

"Ik was er onmiddellijk door gepakt. Up tempo, vrolijke muziek met veel humor. En ik vond het leuk dat er zoveel fluo kleurtjes zaten in de clip."
Ga naar de eerste pagina
"De groove betekent eigenlijk alles voor mij. Het is een van de belangrijkste aspecten of parameters in de muziek, dat kan van klassieke muziek gaan tot zelfs experimentele muziek zonder drums. En bij hip hop is die groove heel aanwezig, heel direct, heel tribal."
Ga naar de eerste pagina

Dinosaur Jr.

Ga naar de eerste pagina
Sluiten
Dinosaur Jr vergaarde vooral bekendheid in de nasleep van de grunge-hype ontketent door het grote succes van Nirvana. Hun muziek wordt gekenmerkt door alternatieve rock en harde gitaren. 'Where You Been' is hun vijfde studioalbum.

"Ik weet nog heel goed dat ik thuis kwam met die plaat en hem opzette. De kracht van dat eerste nummer was fenomenaal. Dat moest je ook onmiddellijk luid, heel luid, opzetten. Een tsunami van gitaren.

Vanaf dat ik de grunge en Dinosaur Jr heb leren kennen, is het allemaal heel snel gegaan. Ik wou zo snel mogelijk een eigen groep beginnen, samen muziek spelen, een eigen instrument leren."
Ga naar de eerste pagina

Steve Reich

Ga naar de eerste pagina
Steve Reich is een Amerikaanse componist, meer bepaald van minimalistische muziek. Voor 'Drumming' liet hij zich inspireren door Afrikaanse muziek. Hij ondernam zelfs een reis naar Ghana om er drums te leren.

'Drumming' duurt ongeveer vijfentwintig minuten en wordt opgebouwd uit onnoemelijk veel variaties op één ritmisch patroon. De muziek heeft daardoor een repetitief karakter, maar schijn bedriegt want er gebeurt enorm veel.

“Dat trance-achtige gegeven spreekt mij enorm aan. Ik word er rustig van en krijg er tegelijkertijd veel energie door. Ik kom er gewoon meer door in mijn evenwicht.”

Ga naar de eerste pagina


Dez Mona maakte de muziek bij 'The Red Piece' van Ann Van den Broek. Drumming was een directe inspiratiebron voor de repetitieve score.

“Het is geen imitatie van Steve Reich, maar voor mij zit de geest van Reich er toch wel sterk in.”
Ga naar de eerste pagina

Charlie Haden

Ga naar de eerste pagina

"Charlie Haden maakt enorm veel indruk als je hem live hoort. Uit deze plaat is er het nummer ‘Bay City’, waar Haden één van de meest prachtige en poëtische solo’s ooit speelt.

Ik had tranen in mijn ogen toen ik dit voor het eerst hoorde.

Halverwege de solo begint hij dubbelgrepen te spelen. En hij maakt het nog complexer, in die zin dat hij er nog twee melodieën in verwerkt ook."


Ga naar de eerste pagina


Charlie Haden (1937 - 2014), een van de beroemdste contrabassisten ter wereld, werkte jarenlang samen met saxofonist Ornette Coleman en speelde met onder meer met John Coltrane, Dizzy Gillespie en Keith Jarrett.

Samen met Ornette Coleman was Haden een van de founding fathers van de free jazz. Later richtte hij, samen met Carla Bley, het Liberation Music Orchestra op, een groep waarmee ze zowel politieke muziek als vrije jazz verkenden.

Haden was met zijn zingende baspartijen en warme klank een meester van schoonheid en eenvoud. Zijn manier van spelen onthief de contrabas van zijn louter begeleidende rol.Ga naar de eerste pagina

Glenn Gould

Ga naar de eerste pagina


Glenn Gould (1932 – 1982) was een klassiek pianist, het bekendst voor zijn 'Goldberg Variaties' (Bach). Maar hij was ook een excentriek figuur, waardoor zijn werk controversieel wordt. Hij was de eerste klassieke pianist die zichzelf op de hoes zette, als een soort James Dean van de klassieke muziek. Gould zat krom gebogen over het klavier en neuriede vaak mee op opnames.

Voor zijn werk bij de Canadese radio maakte hij documentaires. Eén van die documentaires is 'The Idea of North', een soort compositie van menselijke stemmen. Orale fuga’s of Tone Poetry noemde hij het.
Ga naar de eerste pagina

Beth Gibbons & Rustin Man

Ga naar de eerste paginaIn 2002 verschijnt het studioalbum 'Out of Season' van Portishead-zangeres Beth Gibbons en de mysterieuze Rustin Man. Deze laatste blijkt uiteindelijk producer en Talk Talk bassist Paul Webb te zijn.

"Toen ik die plaat oplegde, trad er onmiddellijk een gigantische verslaving op. Vooral de warmte van de klank, die als een warm bad, een warme tsunami die over je heen kwam. Ik kon er maar niet genoeg van krijgen.
De perfecte plaat, op alle vlakken."

Ga naar de eerste pagina"In 2008 was het voor Dez Mona tijd om een nieuwe plaat te maken. Toen zijn we op zoek gegaan naar de producer van deze plaat. Dat bleek uiteindelijk Paul Webb te zijn, de bassist van Talk Talk.

In de studio is er toen voor mij een gigantische wereld van klank open gegaan. Paul Webb is daarbij mijn mentor geweest."
Ga naar de eerste pagina
Sluiten
Ga naar de eerste pagina

Meer Off The RecordMeer over deze aflevering

Online te bekijken via VRT NU
Beluister de muziek via Spotify

Andere afleveringen online bekijken
of interactief ontdekken?
Ga naar het afleveringenoverzicht
Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan